.
 

 

Styrets beretning


Fra venstre: Jon Jessesen- Ansattrepresentant, Anita Kåveland - Styremedlem, Kjell Birger Dybvik - Ansattrepresentant, Olaf Melbø - Styremedlem,
Ove Snarheim - Ansattrepresentant, Thor Svegården - Styreleder, Eli Giske - Styremedlem og Are Langmoen - Styremedlem

Innledning
Baneservice er den største totalleverandøren innenfor jernbanetekniske entrepriser i Norge. Selskapet ble skilt ut fra Jernbaneverket med virkning fra 1.1.2005 og er i sin helhet eid av staten ved Samferdselsdepartementet. 2007 er selskapets
tredje ordinære driftsår.

Konsernets marked er det norske og svenske jernbanenettet, samt sporvei og bybane. Den største kunden er Jernbaneverket. I 2007 har imidlertid omsetningen til andre oppdragsgivere økt betydelig, bl.a. til Kollektivtransportproduksjon AS (tidligere Oslo Sporveier) og til private sporeiere. Dette har vært en bevisst strategi for å utvide totalmarkedet og redusere risiko. Konsernet er representert i Sverige gjennom en filial, og gjennom det svenske konsernet Scandinavian Track Group (STG), hvor Baneservice AS eier aksjemajoriteten. I Sverige er den største kunden Banverket, den svenske søster-organisasjonen til Jernbaneverket, men også her er private sporeiere representert blant oppdragsgiverne. Konsernet har i 2007 også hatt oppdrag i Danmark, men i et beskjedent volum.

Selskapets forretningsadresse er i Oslo. Den svenske filialen har hovedkontor i Göteborg, mens STG er lokalisert i Borlänge i
Midt-Sverige.
^ Til toppen

Hovedtrekk i 2007
Konsernet hadde en omsetning i 2007 på 470,5 mill.kr (495,2). Nedgangen fra 2006 skyldes lavere konkurranseutsatt markedsvolum hos hovedkunden Jernbaneverket enn føringene i statsbudsjettet for 2007 ga grunn til å forvente. Den reduserte oppdragsmengden for Jernbaneverket er delvis kompensert ved at selskapet har greid å øke omsetningen innenfor sporvei og for private sporeiere. Dette viser at satsingen på nye markedsområder gir resultater. Virksomheten i Sverige gjennom STG, har hatt bedre omsetning enn forventningene som lå til grunn ved oppkjøpet.
Konsernets resultat før skatt er -2,9 mill.kr (8,9). I morselskapet er det avsatt kostnader til pensjonsordningen i Statens pensjonskasse (SPK) på 29,0 mill.kr, som er vesentlig høyere enn forutsatt. Det var lagt til grunn at selskapet i en overgangsperiode skulle videreføre denne pensjonsordningen etter utskillelsen fra Jernbaneverket.

Lønnsomheten i prosjektvirksomheten for øvrig har imidlertid hatt en positiv utvikling. Dette er resultatet av et systematisk arbeid som har pågått både før og etter utskillelsen, med en målsetting om å utvikle den forretningsmessige kompetansen i organisasjonen. Selskapet har også i 2007 økt sin konkurransekraft og omstillingsevne, noe som er en klar forutsetning for å nå de langsiktige mål som ble satt ved etableringen.

Ordrereserven for konsernet har økt betydelig i forhold til tidligere år og er p.t. på et rekordhøyt nivå. Spesielt gledelig er det at en stor andel av ordrereserven gjelder kontrakter innenfor de nye satsingsområdene.

Konsernets utvikling innenfor HMS har også vist en svært positiv utvikling. H-verdien (antall skader med fravær pr. million arbeidstimer) i 2007 er på 3,6. Dette er klart lavere enn bransjegjennomsnittet. Også sykefraværet er bedret i 2007 og er lavere enn hos sammenlignbare virksomheter i bransjen. Styret anser at årets samlede resultat gir et rettvisende bilde av selskapets stilling. Ser man bort fra de økte pensjonskostnadene, som er betydelig høyere enn forutsatt ved utskillelsen, er resultatene bedre enn forventet ved selskapets etablering. Styret er av den oppfatning at forutsetningen for fortsatt drift er til stede. Det har ikke inntruffet forhold etter regnskapsårets slutt som er av vesentlig betydning for å vurdere foretakets stilling og resultat.
^ Til toppen

Virksomheten i 2007
Baneservice er fra 1. oktober 2007 organisert i fem divisjoner, hvorav to divisjoner dekker prosjekter i henholdsvis Norge og utlandet, én divisjon dekker produktområdet maskinelt sporvedlikehold og én divisjon omfatter det nye produktområdet terminaldrift. I tillegg kommer en egen divisjon for prosjektstøttefunksjoner som lager/verksted og utleie av maskiner, biler og annet utstyr.

Aktiviteten innenfor divisjonen Prosjekter Norge har i 2007 vært preget av at Jernbaneverket har gjort endringer i sine utbyggings- og vedlikeholdsplaner i forhold til de planer som lå inne i statsbudsjettet. Dette har redusert den konkurranseutsatte oppdragsmengden. Av større oppdrag som er gjennomført i 2007 kan nevnes at det på Nord-landsbanen er utført oppgraderinger av innvendig og utvendig signalanlegg og sporvekselbytte for Jernbaneverket. På øvrige deler av jernbanenettet i Norge er det utført en hel del mindre vedlikeholdsoppdrag. Satsingen innenfor det nye markedsområdet sporvei og bybane har gitt god uttelling. På nyåret i 2007 fikk selskapet et større oppdrag for Kollektivtransportproduksjon AS om oppgradering av én av strekningene på Kolsåsbanen i Oslo. Dette er første oppdrag i en omfattende modernisering av T-banenettet i Oslo, et område der Baneservice vil satse offensivt for å få en viktig rolle. På tampen av året vant selskapet oppdraget for Bergen kommune om å bygge en delstrekning av den nye by banen i Bergen, i hard konkurranse med blant andre flere utenlandske aktører. Oppdraget er strategisk viktig for Baneservice. Lønnsomheten i prosjektene i 2007 har vært bedre enn forventet, selv om den ennå ikke er på et tilfredsstillende nivå totalt sett.

Innenfor divisjonen Maskinelt sporvedlikehold er bildet det samme i forhold til Jernbaneverkets konkurranseutsetting og reduksjon av forventet omfang. Volumet i divisjonen er derfor blitt en del lavere enn forutsatt, og lønnsomheten er preget av dette. I 2007 er det utført ballastrensing både på Østfoldbanen, Vestfoldbanen, Dovrebanen og Kongsvingerbanen. Det er også utført sporjustering på flere strekninger. I denne delen av markedet er det skarp konkurranse fra utenlandske aktører og prisnivået er som følge av dette redusert de siste årene.

Divisjonen Prosjekter Utland omfatter i hovedsak prosjekter i Sverige. I 2007 har det vært utført ett oppdrag i Danmark. Den svenske organisasjonen er bygget opp i løpet av de to siste årene i tråd med konsernets langsiktige strategi. Satsingen i Sverige har vært både organisk, gjennom morselskapets filial, og gjennom oppkjøp av det svenske selskapet STG. Svenske myndigheter satser langsiktig innenfor jernbane, både på modernisering av eksisterende baner og nybygging, og markedet er i vekst. Det er imidlertid stor konkurranse om oppdragene. Konsernets satsing har gitt god uttelling i form av flere oppdrag som er under utførelse. Prosjektene gjennomføres i tråd med plan og målsatt prognose. STG, som er en nisjeleverandør innenfor jernbanemarkedet i Sverige, har levert omsetning og resultat over forventningene, og samarbeidet med den øvrige prosjektvirksomheten i konsernet har gitt positive synergieffekter.

I perioden 2003–2006 utførte Baneservice AS bygging av togradiokommunikasjon på jernbanenettet i Norge i oppdrag for Netel AS. I forbindelse med sluttoppgjøret i prosjektet er det sendt stevning til Oslo tingrett der det er stilt et beløpsmessig krav overfor Netel AS. I etterkant har Netel AS kommet med et motkrav mot Baneservice AS. Rettsaken er berammet til høsten 2008.
^ Til toppen


Omstilling
I forbindelse med virksomhetsoverdragelsen fra Jernbaneverket ble det bevilget 45,6 mill.kr fra eier til restrukturering av selskapet. Siden starten i 2005 har selskapet gjennomført flere forbedringsprosesser, og tiltakene har gitt god effekt på selskapets lønnsomhet. En vesentlig del av restruktureringsmidlene er knyttet til førtidspensjonering. Det har vært en målsetting i restruktureringsprosessen å unngå førtidspensjonering av medarbeidere, og så langt har selskapet lyktes i å finne alternative løsninger.

I forbindelse med virksomhetsoverdragelsen ble det lagt til grunn at selskapet skulle opprettholde en ytelsesbasert pensjonsordning for alle ansatte gjennom Statens pensjonskasse (SPK) i fem år. En del av restruktureringsmidlene ble øremerket til å dekke merkostnaden til ordningen i forhold til en antatt normal bransjekostnad. Tilskuddet er forutsatt å vare i fem år. Beregning av pensjonsforpliktelsen etter parametere anbefalt av Norsk Regnskapsstiftelse viser imidlertid en underdekning av finansieringen av pensjonsforpliktelsen, slik at bevilgningen til dette formålet kun dekker en mindre andel av de reelle pensjonskostnadene. Styret vurderer de samlede pensjonskostnadene etter de nye beregningene som bekymringsfullt høye, noe som vil kunne svekke selskapets konkurranseevne over tid. Selskapets konkurrenter har vesentlig mindre omfattende pensjonsordninger, og det er derfor påkrevet å både dekke opp den manglende finansieringen av ordningen i SPK, og å fullføre den påbegynte prosessen mot en mer bransjerettet pensjonsordning.
^ Til toppen


Fremtidsutsikter
Baneservice AS ble etablert som et ledd i å effektivisere jernbanesektoren i Norge. Stortinget vedtok samtidig en plan for økt konkurranseutsetting av Jernbaneverkets oppgaver. Denne planen ble imidlertid stoppet etter regjeringsskiftet høsten 2005, noe som medførte en reduksjon av forventet totalmarked i 2009 på over 500 mill.kr. Som en konsekvens av dette ble satsingen på nye markedsområder både i og utenfor Norge trappet opp, men med en fortsatt målsetting om å opprettholde virksomhetens solide posisjon i hjemmemarkedet. I løpet av 2007 har større europeiske leverandører etablert seg i Norge gjennom oppkjøp av mindre norske aktører. Det vil derfor være krevende å opprettholde dagens markedsposisjon i Norge og dette forutsetter at konsernet fortsatt må ha fokus på effektivitetsutvikling, styrking av konkurranseevnen og gode markedstilpassede løsninger.

I Sverige er det lagt en offensiv, langsiktig plan for modernisering og videre utbygging av jernbanenettet, og markedet er mer enn dobbelt så stort som det norske. Konkurranseutsettingen har også kommet lenger enn i Norge. Konsernets satsing i Sverige vil bli videreført, og det er forventet fortsatt vekst for Baneservice i dette markedet i de neste årene, blant annet gjennom nye oppkjøp. I løpet av 2008 vil akti-viteten i den svenske filialen bli overført til et nytt, svensk aksjeselskap, heleid av Baneservice AS.

I Danmark er situasjonen omkring konkurranseutsetting av oppdrag innenfor jernbane mer uavklart enn i både Norge og Sverige. Det danske markedet er imidlertid svært interessant, og det er lagt langsiktige planer for oppgradering og modernisering av jernbanenettet som kan gi muligheter for at Baneservice kan vokse videre innenfor det nordiske markedet.

Styret vurderer ordrereserven for de neste årene som svært god. Baneservice har i løpet av vinteren 2007/2008 vunnet store og viktige oppdrag i Norge, blant andre sporkontrakten på Bergen bybane, bygging av nytt kontaktledningsanlegg på dobbeltsporet Stavanger–Sandnes og nytt utvendig signalanlegg på Nordlandsbanen, de siste to oppdragene for Jernbaneverket. Kontraktene utgjør i sum i underkant av 400 mill.kr og byggetiden er om lag to år. De neste årene er det planlagt ytterligere store utbyggingsprosjekter rundt Oslo, både innenfor jernbane, trikk og T-bane. Også i områdene Bergen og Stavanger samt på Sørlandsbanen er det planer om større utbyggings- og tunge vedlikeholdsoppgaver de neste tre til fire årene. Som den klart største totalleverandøren i bransjen, satser Baneservice på å oppnå en betydelig markedsandel av disse oppdragene.

I forslaget til Nasjonal Transportplan for perioden 2010 – 2019 er det lagt opp til en videreføring av investeringstakten fra inneværende periode, mens det er foreslått en økning i satsingen innenfor vedlikehold og fornying. Dette innebærer økte muligheter for Baneservice, som har sitt hoved-marked innenfor sistnevnte kategori. Det generelle miljøfokuset i samfunnet tilsier en offensiv satsing og økte bevilgninger til jernbanen i Norge.
^ Til toppen

Kontantstrøm, investeringer, finansiering og likviditet
Kontantstrøm fra operasjonelle aktiviteter i konsernet var -7,3 mill.kr (-33,9). Investeringene i konsernet var 27,6 mill.kr (40,6). Investeringene har gått til innkjøp eller oppgraderinger av maskiner og utstyr som har økt konsernets driftssikkerhet. Konsernets likviditetsbeholdning var 84,5 mill.kr (120,8) pr. 31.12.2007. Totalkapitalen ved utgangen av året for konsernet var 351,2 mill.kr (338,4). Egenkapitalandelen i konsernet pr. 31.12.2007 var 46,1 % (49,7). Konsernet og Baneservice AS sin finansielle stilling vurderes som god, forutsatt at den nevnte underdekningen av pensjonsfondet blir dekket av eier.
Konsernet er eksponert for endringer i valutakurser, spesielt svenske kroner, da inntekter fra oppdrag i Sverige er i lokal valuta. Risikoen reduseres ved at en vesentlig andel av kostnadene også er i lokal valuta. Selskapet har leveranser fra utlandet, blant annet investeringer i maskiner, som er i utenlandsk valuta. Det inngås terminkontrakter for å redusere selskapets valutarisiko.

Konsernet er også eksponert mot endringer i det generelle rentenivået.

Risiko for at kontraktsparter ikke har økonomisk evne til å oppfylle sine forpliktelser anses som lav, da hovedkundene, Jernbaneverket og Banverket, er en del av hhv den norske og den svenske stat. I den øvrige kundemassen er det gjort avsetninger for usikre fordringer. Likviditeten i konsernet vurderes som tilfredsstillende.
^ Til toppen

Helse, miljø og sikkerhet
Sykefraværet i konsernet i 2007 var på totalt 30.731 timer (33.165) og utgjorde 4,3 % (5,6), hvorav lang-tidsykefraværet utgjorde 3,3 % (5,3). Denne utviklingen vurderes som svært tilfredsstillende. Som en IA-bedrift har konsernet et systematisk opplegg for individuell oppfølging av den enkelte sykmeldte. Tiltakene har hatt god effekt.

Arbeidsmiljøet vurderes som godt, og det iverksettes løpende tiltak for forbedringer. Konsernets arbeidsmiljøutvalg har hatt regelmessige møter i 2007. Samarbeidet med de ansattes organisasjoner har vært konstruktivt. En rekke saker er blitt behandlet og løsninger forelagt de berørte deler av organisasjonen. Styret ser det som viktig at arbeidet med å utvikle organisasjonen videre for å sikre konkurransekraften, fortsetter i 2008.

Selskapets H-verdi i 2007 var 3,6 (6,8). Dette er et nivå styret er svært tilfreds med. Reduksjonen i H-verdi fra 2006 til 2007 er et resultat av et systematisk arbeid i alle deler av virksomheten for å redusere skadenivået. Det er ikke forekommet ulykker i løpet av året som har resultert i alvorlige personskader eller store materielle skader.
^ Til toppen

Likestilling
Konsernet har som målsetting å være en arbeidsplass med full likestilling mellom kvinner og menn. Det skal ikke forekomme forskjellsbehandling grunnet kjønn i saker som lønn, avansement og rekruttering. Konsernet opererer imidlertid i en bransje som er svært mannsdominert. Av konsernets 366 fast ansatte (328) er 24 kvinner (18). Konsernets styre består av fem aksjonærvalgte styremedlemmer, hvorav 40 prosent er kvinner, samt tre ansattrepresentanter, alle menn. Styrets leder er mann, mens nestleder er kvinne. I tråd med at kvinneandelen i selskapet utgjør mindre enn 20 prosent av de ansatte, kan kravet om representasjon fra begge kjønn hos de ansattes representanter fravikes.
^ Til toppen

Ytre miljø
Det er en målsetting for konsernet å verne miljøet knyttet til virksomhetens drift. Miljøstyring er en integrert del av internkontrollsystemet i tråd med internasjonale miljøstandarder. Det er ikke avdekket alvorlige miljøskader som følge av selskapenes virksomhet i 2007. Konsernet ivaretar de strenge miljøkrav som myndighetene og kundene stiller til aktivitet på det norske og det svenske banenettet.
^ Til toppen

Dekning av årets underskudd
Styret foreslår følgende dekning av underskuddet i selskapet for 2007:
Fra annen egenkapital: 2,8 mill.kr
Totalt dekket: 2,8 mill.kr

Pr. 31.12.2007 er selskapets egenkapital 157,0 mill.kr (159,8). Selskapet har ingen fri egenkapital.
^ Til toppen


Oslo, 4. april 2008


Thor Svegården
Leder

Eli Giske

Anita Kåveland


Are Langmoen

Olaf Melbø

Jon Jessesen

Kjell Birger Dybvik


Ove Snarheim

Lars Skålnes
Adm.dir.

^ Til toppen

 
Baneservice
Postboks 596 - Sentrum 0106 OSLO
Tlf: +47 22 45 66 00
Fax: +47 22 45 66 04
post@baneservice.no