.
 

 

Seier på bortebane

Satsingen i Sverige og Danmark har vist seg som et riktig spor for Baneservice. Her venter store oppdrag i årene som kommer.

Begrensningene i konkurranseutsettingen hjemme har sendt Baneservice ut i verden, nærmere bestemt til Sverige og Danmark. I 2006 åpnet Baneservice eget kontor i Göteborg og kjøpte majoriteten av svenske Scandinavian Track Group (STG). Begge deler har vist seg som gode investeringer.

Mer konkurranse
– Aktiviteten vår i Sverige gir veldig bra utnyttelse av maskiner og mannskap, ettersom vi kan flytte ressursene våre over grensa ved behov, forklarer divisjonssjef for Prosjekter utland, Hans Antonsen.
Sverige har i langt større grad enn Norge åpnet jernbanemarkedet for konkurranse. Dette, kombinert med tung satsing på jernbane, gir gode utsikter for selskaper som Baneservice og STG
.– Konkurransen har presset prisene ned, men dette tar vi igjen på volum og kapasitetsutnyttelse. Svenskene har, i likhet med oss, så stort etterslep på vedlikehold at det ligger store oppgaver og venter, fastslår Antonsen.

Store prosjekter
Baneservice hadde flere større oppdrag i Sverige i 2007. Det største er på Uppsala bangård, hvor Baneservice bygger spor- og kontakt ledningsanlegg for til sammen SEK 84 millioner. Oppdraget går frem til 2011.
På Bohusbanen nord for Göteborg er selskapet i gang med ombygging av kontaktlednings- og signalanlegg. Her har Baneservice ansvar for hele prosjektet, og benytter både egne folk og underentreprenører. Også dette arbeidet går frem til 2011 og har en verdi på nærmere SEK 50 millioner.
Baneservice bygget dessuten spor på havneområdet i Göteborg.

Danske sviller
Sommeren 2007 utførte Baneservice sporombygging på Køgebanen, langs kysten sørvest for København. Her ble det lagt nye sviller.
– Danskene har en del toblokksviller. Disse kommer gradvis til å bli byttet ut mange steder i Danmark. Vi håper å få flere av disse oppdragene, sier Antonsen.
Oppdraget på Køgebanen innebærer bruk av sporombyggingstog, og ledes derfor fra Norge. De øvrige prosjektene styres av Göteborg-kontoret. Den svenske avdelingen fikk i fjor operatørstatus på det svenske banenettet. Det betyr at de kan kjøre sine egne maskiner på trafikkerte spor – noe som er kostnadseffektivt og gir større fleksibilitet mellom prosjektene.


BORTEMARKED: Kontaktlednings- og sporanleggene på Uppsala bangård var Baneservice sitt største oppdrag i Sverige i 2007.

Prosjekter utland 2007

Filial i Sverige

Omsetning: SEK 64 millioner

Antall ansatte
: 22

Største oppdrag
: Uppsala bangård

Scandinavian Track Group (STG)

Omsetning: SEK 86 millioner

Antall ansatte:
77
Scandinavian Track Group består av følgende selskaper:
• Rail Weld Sweden AB (100%)
• ITC Infra Tech Consulting AB (100%)
• Spår 1435 AB (100%)
• Rail Safe Service AB (60%)
• Raildock AB (51%)

Mye å gå på
– Vi har store vekstambisjoner i Sverige. I 2008 blir filialen omgjort til eget aksjeselskap og vi skal ansette ny direktør, forteller utenlandssjefen entusiastisk.
Han mener Baneservice har lyktes i Sverige fordi det er bygget opp en solid organisasjon fra grunnen av, med lokal tilknytning og kompe tanse. Selskapet har fått godt fotfeste i det svenske markedet, og var blant annet til stede med egen stand på jernbanemessen Nordic Rail i Jönköping i 2007. Ifølge Antonsen kan selskapet øke omsetningen i Sverige med SEK 50 millioner uten å øke de administrative kostnadene.

Dyktig datter
Også det svenske selskapet STG, som Baneservice kjøpte 51 prosent av i 2006, leverte bedre resultater enn ventet i fjor. Gruppen består av fem datterselskaper innen blant annet sveising, spor, sviller og signal, og har et omfattende kontaktnett i Sverige.
– STG driver godt og effektivt, med en liten administrasjon. Vi har fått bra synergi ut av alliansen, sier Hans Antonsen.

Baneservice
Postboks 596 - Sentrum 0106 OSLO
Tlf: +47 22 45 66 00
Fax: +47 22 45 66 04
post@baneservice.no