.
 

 

Vil ha unge på banen

Baneservice står foran et generasjonsskifte. Mens oppdragene strømmer inn i den ene enden, spaserer pensjonistene ut i den andre. Nå frir selskapet både til elever og erfarne arbeidstakere.

I august 2007 var Baneservice med på å etablere Opplæringskontoret for jernbanesektoren. Kontoret har som formål å synliggjøre faget i skolen, og tilby den teoretiske opplæringen som kreves for å jobbe innen jernbanen. I løpet av de første driftsmånedene fikk nærmere 70 lærlinger opplæring ved kontoret. Bak står Jernbaneverket, Infrapartner, Betonmast Bane, Norsk Jernbanedrift, Trafikk-Elektro og Baneservice, representert ved opplæringsleder Hanne Sveberg.
– Selv om vi slåss om den samme arbeidskraften, har vi mye igjen for å samarbeide om opplæring, rekruttering og synliggjøring. Forgubbingen er en bransjeutfordring som vi må løse i fellesskap, påpeker Sveberg.

Besøker skolene
Samtidig har Baneservice igangsatt et omfattende friertokt på egenhånd, for å rekruttere lærlinger til selskapet. I 2006 hadde selskapet to, i 2007 fire og i 2008 er målet totalt syv lærlinger. Selskapet har inngått samarbeid med seks fylkesopplæringskontor rundt i landet, og satser dessuten på tett kontakt med skolene. I fjor fikk elektrofaglinja ved Eidsvoll videregående besøk av Sveberg og et par av lærlingene, som både viste film og kunne svare på spørsmål. Resultatet er at flere elever allerede har meldt sin interesse.
– Vi prioriterer først og fremst distriktene, fordi elevene derfra har vist seg mest motiverte. De har kanskje noe mer praktisk erfaring enn byungdom, og virker mer positive til å flytte på seg, mener Sveberg.

Vasser i jobbtilbud
Eidsvoll videregående skole har drøyt 50 elever på elektrofag. 90 prosent skal bli elektrikere, resten har ikke helt bestemt seg.
– Det viktigste for valg av arbeidsplass er trivsel, lønn og at det er faglig interessant. I den rekkefølgen, mener Lars (17) og Bjørn Håkon (16).Når de er ferdig utdannet om to år, står sannsynligvis arbeidsgiverne i kø. Eidsvoll nyter fortsatt godt av nærings- og boligveksten som fulgte i kjølvannet av Gardermoen-utbyggingen for ti år siden.
Elevene lærer montering av lamper og ovner, alarmanlegg, porttelefoner, varmekabler og sikringsskap. Men lite om signalanlegg for tog.
– Vi har ikke hatt kontakt med jernbanemiljøet tidligere. På 20 år kan jeg tenke meg at seks-syv elever har valgt signalmontøryrket. Det er veldig positivt at Baneservice er ute og markeds fører seg, slik at elevene kan få en bedre oversikt over mulighetene på arbeidsmarkedet, sier lærer Jan Bekken.

 



KONSENTRASJON: Andreas Tanem (16) går på elektrofag ved Eidsvoll videregående skole.

 


FRAMTIDIG ARBEIDSKRAFT: Lars Mathisen (17) og Bjørn Håkon G. Rennehvammen (16) ved Eidsvoll videregående skole har hatt besøk av Baneservice. Bakerst lærer Jan Bekken.

Spennende jobber
Jernbanefagene er lite kjent ute på skolene i dag, men det skal altså forandres. Sveberg mener selskapet har flere konkurransefortrinn – ikke bare for lærlinger, men også for dem som vurderer å bytte jobb.
– Vi tilbyr bransjens beste opplæring, og har mange spennende oppgaver fordi vi er med i nye prosjekter der vi bygger anlegg helt fra bunnen av. Våre ansatte har også mulighet til å jobbe over hele landet og i Sverige, forklarer Sveberg.
– Hvorfor henter dere ikke folk fra Polen og andre land, slik byggebransjen gjør?
– Våre ansatte må ha norske fagbrev og snakke språket flytende, fordi sikkerhetskravene på jernbanen er strengere enn ellers i anleggsbransjen.

40 nye i 2008
Baneservice utviklet i 2007 en ny selskapspresentasjon som blant annet inneholder filmer om hvordan det er å jobbe i selskapet. Disse skal brukes enda mer aktivt i år. Selskapet er i ferd med å utarbeide en kampanje rettet mot unge mennesker. Samtidig er et rekrutteringsfirma engasjert for å hente inn tyngre kompetanse.
– Vi skal bli mer synlige og kommer til å ta utradisjonelle virkemidler i bruk, røper informasjons leder Liv Bjørge i Baneservice.
Etter å ha vunnet store anbud blant annet i Bergen og Stavanger, har selskapet behov for å ansette rundt 40 nye medarbeidere. I tillegg skal flere av selskapets ansatte videreutdannes innen prosjektledelse.

Baneservice
Postboks 596 - Sentrum 0106 OSLO
Tlf: +47 22 45 66 00
Fax: +47 22 45 66 04
post@baneservice.no