.
 

 

Flåm av entusiasme

Oldefar bygget Flåmsbana, farfar var stasjonsbetjent og faren lokfører. Er det rart Jørund Vidme kaster seg på toget til Flåm når han er ferdig med arbeidsuka i Baneservice?


– Sønnen min har nok ikke noe valg, det må bli jernbanen, gliser Jørund.
Han snakker om Marcus på snart to år som han har sammen med svenske Pernilla, beseiret på Ayia Napa og en av årsakene til at Jørund ikke kan bo hele året i Flåm.
– Det er verdens vakreste sted, det er der jeg har en stor del av hjertet mitt, men jeg får ikke med meg Pernilla dit, sukker Jørund.
Kompromisset ble Rælingen – kort vei fra jernbanelinja han selv vokste opp ved som fireåring, etter at familien hadde flyttet fra Flåm til Lillestrøm. Her utforsket han farens tog, lekte med hjelpetralle på sidesporene og bygde luftgående olakjerre med vaier fra jernbanen.
– Vi gjorde mye farlig, husker Jørund.
Herfra har han også sitt første togminne: Da flyttelasset fra Flåm kom tøffende inn på stasjonen, inkludert farens VW Boble på åpen vogn.

Tog og turisme
Arv og miljø ledet ut på samme jernbanespor. 17 år gammel tok Jørund toget til Drammen, begynte som industrimekanikerlærling og fikk sitt første fagbrev. Deretter fikk han returbillett til NSB i Lodalen, hvor han tok sitt andre fagbrev som automatikkmekaniker. Alt Jørund hadde fingret med i barndommen, var nå blitt til betalt arbeid.
Lykken varer som kjent ikke evig, omstilling og nedbemanning i NSB førte ham til Jernbaneskolen, hvor han jobbet frem til 2001. Da valgte han å starte for seg selv, men fortsatt som instruktør på togmateriell.
– Det triste var at jeg mistet fribilletten, det fine var at jeg kunne bruke mer tid i Flåm, forteller Jørund.
Og tid trengs. Her driver nemlig Jørund og Pernilla Flåm Panorama, som består av 140-graders kino og konferansesenter. Sammen med faren og noen til driver han dessuten marina, overnatting, kafé, bilutleie og rallartoget som frakter 7600 turister rundt i Flåms gater hver sommer.
– Turisttoget er det nærmeste jeg kommer å være lokfører i dag, men drømmen er å kunne kjøre tyngre materiell, sier Jørund.

– Var som et barn
Etter noen års vekselbruk mellom turisme i Flåm og kursoppdrag rundt i landet, savnet Jørund et faglig og sosialt fellesskap. I 2007 fikk han tilbud om jobb i Baneservice, hvor han i dag driver opplæring på teknisk materiell.
– Jeg var som et barn da jeg fikk fribilletten tilbake. Men det beste er å ha et arbeidsmiljø igjen, med faglig utvikling og stor bredde. Jeg trives veldig godt, vi er som en stor familie.
Jørund jobber 70 prosent stilling i Baneservice. Han har en spesialavtale som gir mulighet til å jobbe fulltid i vintersesongen når opplæringsbehovet er størst, og minimalt i sommersesongen når det meste av virksomheten foregår ute i sporet. Mens kollegene trapper ned mot en rolig ferie, holder Jørund full fyr på dampkjelen når det nærmer seg turistsesong i Flåm.

Bygda eksploderer
Den lille bygda innerst i Aurlandsfjorden i Sogn og Fjordane er normalt en søvnig perle med 300 innbyggere. Men om sommeren invaderes stedet av 800 000 turister. De sprekeste kommer til fots ned Aurlandsdalen eller på sykkel ned fra Rallarvegen. Andre kommer med buss eller båt. Daglig legger svære cruiseskip til ved brygga. Felles for de fleste er at de vil oppleve utsikten fra den spektakulære Flåmsbana som åler seg fra havnivå opp til Myrdal stasjon på Bergensbanen – en høydeforskjell på over 860 meter.
Jørund blir blank i blikket når han snakker om Flåm. Naturen, fargene om høsten, kontrasten mellom blått hav, grønne bakker og hvite fjelltopper.
– Om sommeren gjør jeg alt mulig fra å bære kofferter, guide og kjøre turisttoget, til å være sjef og ta de store beslutningene. Turistene er svært takknemlige, det hender jeg blir invitert til å besøke dem i hjemlandet. Jeg kunne reist verden rundt på den måten, forteller Jørund.

Nyter årstidene
Flåmsbana er Norges femte mest besøkte turistattraksjon. Hjemmeside på seks ulike språk, inkludert japansk og kinesisk, sier vel litt.
– Jeg får mest spørsmål om hva bygdefolket lever av ellers i året. Da forteller jeg at her finnes skole og barnehage, og at vi ved siden av turismen driver med økologisk matproduksjon. Og så lager vi jo Aurlandssko!
Utenom sommersesongen pleier Jørund å reise til Flåm én til to ganger i måneden, hvis været tillater det. Det er alltid et møte eller noe annet som skal gjøres. Ferie og avslapning blir det aldri tid til i Flåm.
– Ditt beste togminne?
– Jeg har reist mest i Norge, og elsker årstidene på fjellet. Vi tok biltoget mellom Hamburg og Sør-Frankrike i 2004, men det var på natta, så jeg har fortsatt mye til gode. Drømmen er å reise østover i Europa for å teste forskjellige typer tog.
Når jeg bare får tid…

 



FAR OG SØNN: Jørund og Ragnar Vidme på Flåmsbanen, Norges femte mest besøkte turistattraksjon.

FØRER: Det høyst lokale Rallartoget er foreløpig det eneste toget Jørund Vidme fører.

Jørund Vidme (36)

• Født i Stavanger 1971, oppvokst i Flåm og Lillestrøm
• Instruktør i Baneservice
• Driver/eier bedrifter i Flåm
• Samboer med Pernilla
• Tre barn på 2, 13 og 16

Flåmsbana
• Sidebane fra Bergensbanen til Sognefjorden
• Vedtatt bygget av Stortinget allerede i 1908
• Påbegynt 1923, åpnet 1940, elektrifisert 1944
• 20,2 kilometer, 20 tunneler, 866 meter stigning
• Verdens tredje bratteste normaljernbane
• Har 540 000 reisende i året (2006)

Kilde: Wikipedia og Flåmsbana AS

 

Baneservice
Postboks 596 - Sentrum 0106 OSLO
Tlf: +47 22 45 66 00
Fax: +47 22 45 66 04
post@baneservice.no