.
 

 

Rekordlave skadetall

På to år er antallet skader i Baneservice redusert med 80 prosent. Målet om null skader er nærmere enn noen sinne.

I 2005 hadde Baneservice 19,5 skader med fravær per million arbeidede timer. Denne såkalte H-verdien har sunket siden. I 2007 nådde den et rekordlavt nivå på 3,6.
– De gode tallene er et resultat av gode rutiner satt i system. Slik har vi skapt en kultur, sier hovedtillitsvalgt Jon Jessesen, som selv er skinne sveiser.

Vurderer hvert prosjekt
Tidlig dette tiåret fikk Baneservice gode rutiner for såkalt sikker jobbanalyse. Dette er risiko -analyser som gjennomføres i forkant av hver jobb. Etter vurderingen har ledelsen for hvert prosjekt ansvar for å sette inn de tiltakene som er nødvendig for å ta vare på arbeidernes helse og sikkerhet.
For eksempel kan et arbeidslag unngå klemskader når de bytter en sporveksler, hvis de på forhånd har tenkt grundig gjennom hvilket løfteutstyr de trenger og hvem som faktisk kan bruke det. På samme måte blir det færre fallskader hvis hver enkelt som jobber på ei toglinje, er bevisst på at de ikke legger verktøy og utstyr fra seg på en slik måte at andre kan snuble i det.

Øker bevisstheten
– Disse analysene gjør den enkelte mer bevisst og oppfordrer til å tenke litt annerledes rundt egne rutiner, sier HMS-rådgiver Egil Skalle.
Etter at sikker jobbanalysen er klar, og før arbeidet starter, samles alle som skal jobbe med et prosjekt til et oppstartsmøte der prosjektledelsen går gjennom risikoen for skader og hva som må til for å unngå disse.
I tillegg til sikker jobbanalysene trekker Skalle fram de hyppige HMS-rundene som en viktig årsak til den positive statistikken i Baneservice. Sammen med hovedverneombudet, prosjektledere og svært ofte administrerende direktør, gjennomførte han i alt 20 slike besøk ute på anleggene i løpet av 2007.

Enda nærmere målet
De gode tall til tross: Målet er fortsatt null skader. I tillegg til analysene og HMS-rundene, trekker Skalle særlig fram rapportene om uønskede hendelser som et viktig redskap for å nå dit. En uønsket hendelse er alle de situasjonene som ikke endte i en skade, men som raskt kunne gjort det.
Tidligere ble det rapportert om 30 til 50 slike hendelser hvert år, nå er dette tallet tre til fire ganger høyere. Dette er Skalle svært fornøyd med. Tallet forteller nemlig ikke om flere nestenulykker, men det sier at den enkelte har blitt flinkere å melde fra. Dermed kan man sette inn de riktige tiltakene på de riktige stedene.
Som et konkret eksempel på en slik nyttig rapport, nevner Skalle meldingen fra en ansatt som overnatter på brakkeriggen i Asker. Meldingen handlet om en lyspære over kjøkkenviften som gikk til stadighet. Da saken ble undersøkt nærmere viste det seg at pæren allerede hadde smeltet plastikken rundt, og kunne startet en brann i brakkeriggen.

Øver for sikkerhet
Baneservice er i solid vekst og får stadig nye, utfordrende oppgaver. Dermed blir det ekstra viktig å ivareta sikkerheten. Mye av opplæringen på dette feltet er nå lagt til Baneservicedagene, som ble arrangert for første gang i januar 2008 i Tønsberg.
– Vi må holde oppmerksomheten oppe i alle ledd. Vi kan ikke hvile oss på tidligere tiders suksess, avslutter hovedtillitsvalgt
Jon Jessesen og HMS-rådgiver Egil Skalle




ØVER: HMS-rådgiver Egil Skalle håper førstehjelps- og
beredskapsøvelsen i Tønsberg kan være med på å holde skadetallene i Baneservice lave.




ØVER: Under Baneservicedagene i Tønsberg fikk alle ansatte i Baneservice lære seg å forebygge og behandle skader.

HMS-pris til Narvik

Driftslederne Oscar Amundsen og Cato Andreassen står i spissen for Baneservice sine prosjekter på Ofotbanen. De involverer konsekvent alle medarbeidere i sikkerhetsanalysene før arbeidet med et prosjekt starter opp. Under oppstartsmøtet som normalt tar tre dager, setter de av én dag til gjennomgang av sikkerheten. Alle involverte i prosjektet er da med på et gruppearbeid som skal gjøre sikker jobb-analysen enda bedre før jobben starter.

– Vi som leder prosjektene kan ikke være tilstede overalt til enhver tid, derfor er det viktig at alle tenker sikkerhet, sier Cato Andreassen. Sammen med Oscar Amundsen mottok han Baneservice sin HMS-pris for 2007 under Baneservicedagene i Tønsberg.

Baneservice
Postboks 596 - Sentrum 0106 OSLO
Tlf: +47 22 45 66 00
Fax: +47 22 45 66 04
post@baneservice.no